ضرورت اصلاح ساختار سازمانی امور ماليه عمومی ایران

مديريت منابع مالي حوزه­ های وسيعي از جمله تهيه و تدوين بودجه، مديريت عملكرد مالي دولت، تنظيم قوانين حسابداري و كنترل و نظارت در اين حوزه­ ها را در بر مي­ گيرد.

لینک دانلود گزارش بررسی ساختار سازمانی امور ماليه عمومی ایران

تهيه شده درگروه پژوهشي نظام هاي نوين برنامه ريزي، بودجه ريزي و مدل سازي مركز پژوهش هاي توسعه و آينده نگري

از منظر ساختاري و شكلي، الگوي واحدي به‌عنوان الگوي ايده‌آل براي سازماندهي امور ماليه عمومي (مديريت منابع مالي عمومي) وجود ندارد. ساختار كشورها متفاوت است به عنوان نمونه در برخي كشورها، وزارتخانه‌هاي اقتصاد و دارايي منفك بوده و يا وزارتخانه خزانه‌داري دارند. در برخي كشورها نيز، كليه وظايف ماليه عمومي در يك سازمان/ دستگاه انجام مي‌شود.

برخی از صاحب نظران اعتقاد دارند که مالیه عمومی بررسی عملیات و فعالیت‌های مربوط به چگونگی انجام هزینه‌های دولت‌ها، روش‌های جمع‌آوری درآمدها و چگونگی نحوه اداره وجوه و منابع مالی است. حوزه مطالعاتی مالیه عمومی، هزینه‌های عمومی، درآمدهای عمومی واداره وجوه و منابع مالی است.

اين گزارش در پي آن است بر اساس سير بودجه‌ريزي در ايران، مباني نظري ماليه عمومي، تجارب بين‌الملل و تحليل نظرات خبرگان حوزه بودجه‌ريزي، ساختار سازماني بهينه براي تشكيلات ماليه عمومي در ايران را مورد بررسي و مداقه قرار دهد.

اين گزارش در ۱۰۵ صفحه و با موضوعات متنوعي از جمله: بودجه‌ريزي در ايران، بررسي ساختار سازماني متولي امور ماليه عمومي در كشورهاي منتخب، ساختار سازماني متولي امور ماليه عمومي در ايران و … منتشر شده است.

شاخص های یک نظام مالیه عمومی کارا و اثربخش:

1. شفافیت: نظام مالیه عمومی باید شفاف و شفافیت‌ساز باشد، تا امکان بررسی و ارزیابی وضعیت مالی دولت و کارایی سیاست های مالی دولت توسط عموم فراهم شود.

2. برنامه‌ریزی بلندمدت: نظام مالیه عمومی باید بر اساس برنامه‌ریزی بلندمدت عمل کند تا بتواند بهترین تخصیص منابع را به منظور تامین نیازهای عمومی به دست آورد.

3. کارایی: نظام مالیه عمومی باید کارایی بالا داشته باشد، به طوری که منابع به بهترین شکل ممکن تخصیص داده شده و هدف‌های مورد نظر دستگاه‌های دولتی با بهترین روش‌ها و حداقل هزینه ممکن تحقق یابد.

4. عدالت: نظام مالیه عمومی باید به توزیع منابع برای تامین نیازهای عمومی به صورت عادلانه توجه کند.

5. مدیریت بدهی: نظام مالیه عمومی باید برای مدیریت بدهی عمومی به کارآیی رسیده و از بروز بحران‌های مالی جلوگیری کند.

6. مدیریت مالی: نظام مالیه عمومی باید به مدیریت مالی دقیق و بهبود کارایی در صرف منابع دولتی توجه کند.

7. مدیریت ریسک: نظام مالیه عمومی باید به مدیریت ریسک‌های مالی توجه کند و برنامه‌هایی برای کاهش ریسک‌های مالی اجرا کند.

8. انعطاف‌پذیری: نظام مالیه عمومی باید انعطاف‌پذیری کافی داشته باشد تا بتواند به تغییرات در شرایط اقتصادی و اجتماعی پاسخ دهد.

9. امنیت: نظام مالیه عمومی باید از لحاظ امنیتی قوی باشد تا از سوءاستفاده و تقلب در امور مالی جلوگیری شود.

10. نظارت و ارزیابی: نظام مالیه عمومی باید از سیستم نظارت و ارزیابی قوی برای بررسی عملکرد دستگاه‌های دولتی و اجرای سیاست‌های مالی استفاده کند.

با توجه به این شاخص‌ها، نظام مالیه عمومی قادر به بهینه‌سازی تخصیص منابع و بهبود کیفیت خدمات عمومی خواهد بود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.