چه خبر از بازنشستگی پیش از موعد کارکنان و کارمندان دولت

صندوق‌های بازنشستگی ورشکسته‌اند؟

هر بار خبری از سوی برخی از رسانه ها مبنی بر تایید قانون بازنشستگی پیش از موعد از سوی شورای نگهبان منتشر و موجی از خوشحالی در بین کارمندان با سابقه ادارات شکل می دهد. این خبر اما، صرفا به قصد جذب مخاطب بوده و البته قانون بازنشستگی پیش از موعد مصوب سال 86 نیز هیچگاه اجرایی نگردید. و به نظر نمی رسد به دلیل شرایط اقتصادی و اعتباری دولت و صندوق های بازنشستگی نیز اجرایی شود.

البته در میانه سال 1399 تلاش های توسط عده ای از نمایندگان مجلس برای پیش برد این قانون صورت گرفت، اما راه بجایی نبرد.

دانلود قانون بازنشستگی پیش از موعد کارکنان و کارمندان دولت

دانلود آیین نامه اجرایی بازنشستگی پیش از موعد کارکنان و کارمندان دولت

دانلود طرح بازنشستگی پیش از موعد (آخرین تلاش نمایندگان مجلس در سال 1399)

بار مالی ۱۶۱۹میلیارد تومانی بازنشستگی پیش از موعد

مهر سال گذشته و پیش از بدتر شدن شیوع کرونا در کشور، طرحی با عنوان بازنشستگی پیش از موعد در صحن مجلس اعلام وصول شد. هر چند امضا‌کنندگان این طرح کمتر از ۴۰ تن از نمایندگان بودند اما فلسفه وصول چنین طرحی را «کمک به بازار کار و اشتغال جوانان و کاهش هزینه‌های جاری دستگاه‌ها» اعلام کردند. براساس این طرح «شرط سنی از بازنشستگی حذف و مردان با ۲۵ و زنان با ۲۰ سال سابقه کار می‌توانند بازنشسته شوند و حقوق ۳۰ روزه دریافت کنند.» هر چند اعضای کمیسیون اجتماعی با کلیات این طرح مخالفت کردند اما طرح اینچنینی برای بار اول نیست که به عنوان راهکاری برای بازار کار عنوان می‌شود. برخی از نمایندگان بر این باورند که با بازنشستگی پیش از موعد می‌توان افراد بیشتری را جذب بازار کار کرد.

اما در این طرح به شرایط اقتصادی صندوق‌ها و البته سن امید به زندگی توجهی نمی‌شود. به عنوان مثال اگر فردی در ۲۵ سالگی جذب بازار کار شده و ۵۰ سالگی بازنشسته شود با فرض زندگی تا سن ۸۰ سالگی، صندوق‌های بازنشستگی باید بیش از عمر کاری فرد به او حقوق بازنشستگی بدهند. این امر حیات صندوق‌ها را به خطر می‌اندازد و بار مالی بیشتری به دولت وارد می‌کند.

با استناد به محاسباتی که نویسندگان این پژوهش انجام دادند، افزایش هزینه‌های سازمان تامین اجتماعی از محل شروع زودتر از موقع پرداخت مستمری‌ها به مشمولین طرح در بدترین سناریو ۱۶۱۹ میلیارد تومان تخمین زده می‌شود و بدیهی است با تداوم اجرای طرح در سال‌های بعد این‌بار مالی افزایش خواهد یافت.اعتماد.

صندوق‌های بازنشستگی ورشکسته‌اند؟

ورشکستگی صندوق‌های بازنشستگی یکی از ابرچالش‌های اقتصاد ایران است. براساس برخی گزارش‌ها از ۲۲ صندوق بازنشستگی کشوری ۱۸ صندوق ورشکسته‌اند یا در نقطه سر به سر به سر می‌برند. صندوق تامین اجتماعی که حدود ۷۰ درصد از بیمه‌شدگان را تحت پوشش قرار می‌دهد نیز در وضعیت خوبی قرار ندارد. برخی تخمین‌ها حاکی از آن است که حدود ۸۵ درصد از هزینه‌های صندوق‌ها را دولت پرداخت می‌کند.

هر چند قرار بود صندوق‌ها تنوع در سرمایه‌گذاری را به عنوان یکی از منابع تامین مالی در دستور کار خود قرار دهند اما تصویب طرح‌هایی مانند بازنشستگی پیش از موعد و عدم توازن میان سن کار و امید به زندگی عملا رویای صندوق‌های بازنشستگی در تنوع‌بخشی به منابع مالی را از بین برد و به افزایش تعداد بازنشسته‌ها انجامید. اکبر افتخاری، مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری در مهر سال گذشته در خصوص افزایش تعداد بازنشستگان گفته بود:«تعداد بازنشسته‌ها ۱۵.۵ درصد رشد داشته در حالی که درآمدهای ما(کسوربرداری) ۱۱درصد کاهش داشته است».

براساس گزارش‌های رسمی، شاخص پشتیبانی برای تمامی صندوق‌های کشور در دو دهه اخیر کاهشی بوده و این روند با شیوع کرونا درکشور سریع‌تر رخ داده؛ بدین معنا که به دلیل اعمال محدودیت‌ها و نامشخص بودن وضعیت فعالیت واحدهای اقتصادی، بیمه‌پردازی کاهش ولی مستمری‌بگیری افزایش داشته یا ثابت بوده است. به عنوان مثال در صندوق تامین اجتماعی در سال ۹۸ رشد تعداد مستمری‌بگیران ۶.۸ و رشد بیمه‌پردازان ۲.۶ درصد عنوان شده است. این امر به معنای کاهش پشتیبانی صندوق‌هاست که می‌تواند در آینده‌ای نزدیک وابستگی به بودجه را نیز افزایش دهد.

اثرات منفی کاهش سن بازنشستگی 

معاون حقوقی وامور مجلس سازمان تامین اجتماعی گفت: درصورت بازنشسته شدن فرد نیز رابطه او با کارفرما قطع می شود وحمایت هایی را که به هر نحو از کارفرمای خود و در زمان اشتغال دریافت می کرد را از دست خواهد داد و از طرفی کارفرمایان نیز برای نگهداری نیروی انسانی خود و برخلاف قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان(مصوب ۹۵/۲/۲۰) نسبت به بکار گیری مجدد آنان اقدام کرده و اتفاقی ناخوشایند برای صندوق های بیمه ای رقم خواهدخورد (عدم دریافت حق بیمه افراد شاغل، فرار بیمه ای و… و.)، همچنین اگر افزایش امید به زندگی را نیز در نظر بگیریم، کاهش سن بازنشستگی بر خلاف اصل۷۵ قانون اساسی تنها به افزایش مصارف و بر هم خوردن تعادل منابع و مصارف سازمان‌های بیمه‌گر اجتماعی منجر می شود و در عمل، بازنشستگان را از یک شغل رسمی همراه با مزایای قانونی، به مشاغل کاذب و بی‌پشتوانه می کشاند.

سرانجام اجرای قانون بازنشستگی پیش از موعد

به نظر می رسد با شرایط اقتصادی و اعتباری موجود کشور و بار مالی ناشی از اجرای آن، همچنین شرایط نابسمان صندوق های بازنشستگی، اجرای قانون بازنشستگی پیش از موعد، دور از انتظار باشد. و انتشار خبرهایی هر از چندگاه درباره اجرای آن صرفا خبری در راستای جذب مخاطب باشد.

حالات بازنشستگی پیش از موعدبرای زنان و مردان در قانون تامین اجتماعی

بازنشستگی پیش از موعد زنان و مردان برابر ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی و تبصره‌های آن، ۱۳ حالت مختلف دارد.

زنان و مردان بنابر ماده 76 قانون تامین اجتماعی تبصره‌های آن، می‌توانند در 13 حالتِ مختلف (7 حالت زنان و 6 حالت مردان) به صورت پیش از موعد بازنشسته شوند.

بازنشستگی زنان

  • ۱- حداقل ۴۲ سال سن و ۲۰ سال سابقه پرداخت عادی و سخت و زیان آور به شرط اشتغال در کارگاههای مشمول قانون کار در زمان ارائه درخواست بازنشستگی
  • ۲- حداقل ۱۰ سال سابقه و ۵۵ سال سن. ( در صورتی کسری سابقه با پرداخت حق بیمه سنوات کسری بصورت یکجا ) و در صورت کسری سن احراز ازکارافتادگی کلی
  • ٣- حداقل ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه.
  • ۴- ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه عادی و سخت و زیان آور بدون شرط سنی.
  • ۵ – ۲۰ سال متوالی سابقه در مشاغل سخت و زیان آور بدون شرط سنی.
  • ۶- ۲۵ سال متناوب سابقه در مشاغل سخت زیان آور بدون شرط سنی.
  • ۷- حداقل ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه عادی و مشاغل سخت و زیان آور.

بازنشستگی مردان

  • ۱- حداقل ۱۰ سال سابقه و ۶۰ سال سن. ( در صورتی کسری سابقه با پرداخت حقے بیمه سنوات کسری بصورت یکجا و در صورت کسری سن احراز ازکارافتادگی کلی).
  • ۲- حداقل ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه.
  • ۳- ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه عادی و سخت و زیان آور بدون شرط سنی.
  • ۴- ۲۰ سال متوالی سابقه در مشاغل سخت و زیان آور بدون شرط سنی.
  • ۵- ۲۵ سال متناوب سابقه در مشاغل سخت زیان آور بدون شرط سنی.
  • ۶ – حداقل ۵۰ سال سن و ۳۰ سال مجموع سابقه عادی و مشاغل سخت و زیان آور.

پرسش های خود را کارگروه فنی و تخصصی فصلنامه نظارت مالی بپرسید

در صورت نیاز به مشاوره در این زمینه و سایر زمینه های دیگر مالی و محاسباتی، درخواست رزرو مشاوره خود را ثبت کنید.

14 نظرات
  1. ا.غ می گوید

    با سلام و احترام، مردم داری و توجه به متقاضیان بازنشستگی از پیش از موعد و ایجاد زمینه جهت اشتغال به کار جوانان چه زمانی معنا و مفهوم واقعی پیدا خواهد کرد؟ تا مسئولین با در نظر گرفتن واقعیت ها تصمیم بگیرند شاید سوال شود چه واقعیت هایی؟ حداقل دو واقعیت مهم 1- با اجرای بازنشستگی پیش از موعد امکان شادی و نشاط و فراغت از کار فرسایشی برای متقاضیان بازنشستگی پیش از موعد ایجاد خواهد شد و به جای ایشان با اشتغال به کار جوانان جویای کار نشاط ،شادابی و چابکی در محیط های کار ایجاد خواهد شد. 2- بودجه اجرای طرح بازنشستگی پیش آز موعد موجود است و با سرمایه‌ گذاری افزایش هم داشته و دارد بودجه طی چند سال از محل کسورات حقوقی ماهانه از حقوق نیروهای کار در صندوق تامین اجتماعی ذخیره شده و در شرکت های شستا هم سرمایه‌ گذاری شده است پس بودجه موجود است. فلذا کسانی که اظهار نظر می کنند صندوق ها بودجه ندارند احتمالا واقعیت مذکور را در نظر نگرفته اند نتیجه اینکه یکی از بهترین طرح های مجلس مطروحه در آذر ماه 1399 طرح بازنشستگی پیش از موعد بوده است که در اجرای آن تاخیر افتاده و به جهت اثرات مثبت فوق الذکر برای نیروهای های کار که از مردم عزیز کشورمان است مستلزم تسریع در اجرای طرح بازنشستگی پیش از موعد است. به امید پیروزی و موفقیت مسئولین فخیم و مردم عزیز کشورمان. ان شاءالله.

    1. هادی می گوید

      با وجود اینکه دو سال گذشته ولی حرف شما در صورتی درسته که مافیا ی پزشکی شیره ی تامین اجتماعی رو نکشه
      الان هزینه ی درمان منجر به ورشکستگی صندوق بازنشستگی هه نه تعداد بازنشستگان
      راهکار جلوگیری از مافیای پزشکی
      ۱- دانشکده های پزشکی تحت نظر وزارت آموزش پرورش بروند نه وزارت بهداشت
      ۲- لغو واکسن نوزادی که عوارض جبران ناپدیری دارد و منجر به بیماری در سنین بالا می شود به دلیل وجود فلزات سنگین و موادی که در حالت عادی سمی اند .
      ۳ – ایجاد دانشکده طب سنتی خارج از دانشکده ی پزشکی و شکست انحصار پزشکی
      ۴ – افزایش ظرفیت نامحدود پزشکی
      ۵ – صادرات پزشک و دریافت ارز
      ۶ – ایجاد پزشک خانواده بر مبنای طب سنتی و افزایش حقوق پزشکانی که گروه تحت درمانشون به متخصص مراجعه نکنند یعنی پیشگیری به جای درمان
      و . .. .

  2. ا.غ می گوید

    اصلاحیه خط آخر:به امید پیروزی و موفقیت مسئولین فهیم و مردم عزیز کشورمان. ان شاءالله.

  3. ابراهیم مهدی پور می گوید

    کسانی که سنگ صندوقهای بیمه را به سینه میزنند، ای کاش قدری هم حساب و کتاب کف بازاری انجام میدادند.
    در حال حاضر سهم کارگر و کارفرما مجموعا 28% از کل حقوق و مزایا می باشد.
    با فرض شرایط ثابت و بدون لحاظ نرخ تورم، اگر کارگر یا کارمندی مبلغ 5 میلیون تومان حقوق مشمول بیمه داشته باشد، جمع کل حق بیمه پرداختی در طول 25 سال برای ایشان به شرح زیر محاسبه می شود:
    420.000.000 تومان = 25 سال * 12 ماه * 28% * 5.000.000
    سود سالانه این رقم با نرخ بهره 20% معادل 84 میلیون تومان می باشد.
    با فرض علی الراس 25 سال سود سالانه خواب پول نیز می شود حدود یک میلیارد تومان و با فرض هزینه های درمان و … استهلاک این دو رقم با هم، فقط سود پول دریافتی از کارفرما و بیمه شده در طی 25 سال ماهانه حدود 7 میلیون تومان خواهد بود.
    اصل پول مال صندوق، سود پولمان را پرداخت کنید، دعاگویتان خواهیم بود.

  4. مهدی می گوید

    مجموع هیئت مدیره و مدیرعاملی شرکت‌های شستا وابسته به سازمان تامین اجتماعی بالغ بر ۳۸۰۰ نفر می باشد و با لحاظ مدیران میانی و اجرایی این شرکت‌ها جمعا ۸۰۰۰ هزار نفر مجموعه مدیریتی شرکت ها می باشند،این افراد از ۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان ماهیانه دریافتی بابت حقوق دارند که ماهیانه بصورت میانگین بالغ بر ۱۰۰۰ میلیارد تومان می‌شود اگر ماهیانه بیست درصد از حقوق این نجومی بگیران کم کنند و حقوق ها مبتنی بر عملکرد و عدالت پرداخت شود ماهیانه ۲۰۰ میلیارد تومان صرفه جویی می‌شود و سالیانه ۲۴۰۰ میلیارد در مجموع…لذا هزینه اجرای طرح بازنشستگی سالیانه ۱۶۹۰ میلیارد تومان اعلام شده است …لذا علت ورشکستی شرکت‌ها پرداخت‌های نامتعارف به نجومی بگیران است نه اجرای طرح بازنشستگی پیش از موعد.

  5. ناصر می گوید

    مجموع هیئت مدیره و مدیرعاملی شرکت‌های شستا وابسته به سازمان تامین اجتماعی بالغ بر ۳۸۰۰ نفر می باشد و با لحاظ مدیران میانی و اجرایی این شرکت‌ها جمعا ۸۰۰۰ هزار نفر مجموعه مدیریتی شرکت ها می باشند،این افراد از ۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان ماهیانه دریافتی بابت حقوق دارند که ماهیانه بصورت میانگین بالغ بر ۱۰۰۰ میلیارد تومان می‌شود اگر ماهیانه بیست درصد از حقوق این نجومی بگیران کم کنند و حقوق ها مبتنی بر عملکرد و عدالت پرداخت شود ماهیانه ۲۰۰ میلیارد تومان صرفه جویی می‌شود و سالیانه ۲۴۰۰ میلیارد در مجموع…لذا هزینه اجرای طرح بازنشستگی سالیانه ۱۶۹۰ میلیارد تومان اعلام شده است …لذا علت ورشکستی شرکت‌ها پرداخت‌های نامتعارف به نجومی بگیران است نه اجرای طرح بازنشستگی پیش از موعد.

  6. ا.غ می گوید

    با سلام، آقای مهدی پور با اعداد و ارقام دقیق ثابت نمودند که طرح بازنشستگی پیش از موعد طرح شده در آذرماه 1399 در مجلس شورای اسلامی را بیهوده و بی منطق تعلیق نموده اند لذا ارزش تشخیص امور و تصمیم درست همچون کیمیایی شده که به در موضوع مذکور به ضرر متقاضیان بازنشستگی پیش از موعد شده که جای تاسف دارد لذا جهت جبران کوتاهی ها و تاخیر صورت گرفته تسریع در اجرای طرح بازنشستگی پیش از موعد مذکور لازم است.

  7. ا.غ می گوید

    با سلام، بدیهی است که تشخیص درست جهت درمان و حل مشکلات نکته کلیدی است که زمانی که چنین کلیدی مفقود شده باشد و تلاشی جهت پیدا کردن آن صورت نگیرد نتیجه اش عدم گشایش درب هاست و درمان های متفاوت اجتماعی، اقتصادی و یا بیماری صورت نخواهد گرفت.و لذا بعید نیست که طرح مهم و کاربردی بازنشستگی پیش از موعد هم برایش تصمیم درست گرفته نشود و معلق نمایند. علت تصمیم ناصحیح م محاسبه غلط است. نشاط فارغ شدن از کار متقاضیان بازنشستگی پیش از موعد و نشاط و چابکی محیط های کاری با ورود نیروهای کار جوان و بیمه پردازی های جدید را نادیده گرفتن است. نا آگاهی از وجود بودجه اجرای طرح بازنشستگی پیش از موعد که طی سالیان از کسورات حقوقی در صندوق تامین اجتماعی ذخیره شده است.پروردگارا تصمیم گیران متشخص و آگاه به محاسبات دقیق را سلامت و پایدار و موفق فرما و عاقبت بخیر ی و سرافرازی را برای مردم و مسئولین محترم عنایت فرما.و افوض امری الی الله، آنچه خداوند تقدیر و مقدر فرماید بهترین قدر و اندازه و محاسبه است و کفی بالله حسیبا.

  8. ا.غ می گوید

    با سلام ، روز اربعین است در آستانه اذان ظهر که در زیارت اربعین آمده است برای رهایی بندگان از جهالت، بهره می گیریم از خطبه سیدالشهدا علیه السلام که در خلال نصیحت ها به سپاهیان عمر سعد فرمودند: همه شما از را به راه کمال دعوت می کنم از سفارش من سرپیچی می کنید کلام مرا گوش نمی دهید زیرا شکم های شما از حرام انباشته شده و قلب های شما مهر خورده است(بحارالانوار،ج45،ص8) این بیان نورانی لقمه حرام را مانعی بسیار قوی دانسته که چشم و دل و قلب انسان را کور کرده لذا ترک لقمه حرام، برترین عبادات است. ان شاءالله امام حسینی باشیم و امام حسینی رفتار نموده و توجه نموده با چشم و دل روشن موضوع متقاضیان بازنشستگی پیش از موعد و اشتغال جوانان رسیدگی شده و جامعه ایده آل امام حسینی داشته و عاقبت بخیر شویم. ومن ا…التوفیق.

  9. علیرضا می گوید

    با سلام ای دولتمردان و آی آقای رییسی تو را به هرکس که اعتقاد داری این بازنشستگی پیش از موعد را اجرا کنید یه سری کارمند خسته شده اند و توانایی ادامه کار را ندارند و حداقل میتوانید شرط و شروطی بگذارید مثلا 25 سال سابقه و 25 روز حقوق و…..و یه سری جوان نا امید از همه جا را با شوق و خوشحالی مشغول کار کنید .

  10. علی می گوید

    سلام
    درهمه ادارات کارمندان بالای ۲۰سال اصلا دست به سیاه وسفیدنمیزنند و حتی سرقفلی دارند و تاثیری در ارتقا سازمان ندارند باید کاری کرد که حداقل به جای اینها جوانان دانشگاهی و عاشق خدمت به نظام و مردم کشور عزیزمان بیایند وبا ایده ها وافکار جدید اقتصاد رو به جلو ببرن
    هم اینکه ازسرخوردگی جوانان جلوگیری شود
    باتشکرازکلیه مسولین دلسوزی که این طرح خداپسندانه وحامی جوانان را دنبال میکنند و مانع انحراف جوانان کشورمیشوند

  11. علی می گوید

    باسلام وقتی به پایان خدمت نزدیک میشویم خستگی و بیماری امان از همکاران بریده است استخدام جدید خونی تازه به شریان‌های سازمان وارد میکند پس از ۲۵سال فعالیت دیگر توانی باقی نیست و جوانان پر از شور و نشاط دوبرابر فعالیت میکنند و نصف ما حقوق می‌گیرند تا نمرده ایم بازنشسته کنید تا لااقل ۵سال در کنار خانواده زندگی کنیم

  12. پدر می گوید

    میدانی چرا چون مردم را مشنگ فرض کردم و در طی این 43سال هر بلایی سرسان آورده که دیگر استقفرالله به خدا هم اعتماد ندارند . هی حرف هی هرف مردم نیز گروه گروه عازم قبرستان هستن کسی نیست گوش کند .

  13. سارا می گوید

    سلام من خانمی ۴۹ ساله هستم و سال ۸۱ حق التدریس بودم و درسال ۸۹ رسمی شدم ک حدود۳ سال از سنواتی حساب نشد و در حال حاضر ۱۶ سال سابقه دارم و بیمه خدمات درمانی هستم البته در طی سالهای حق التدریس در یک مرکز خصوصی هم کار می‌کردم و بیمه تامین بودم …در حال حاضر بیمار هستم و واقعا توانایی کار ندارم ..بی زحمت راهنمایی کنید ک آیا میتونیم بازنشسته بشم.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.